Atingere și tandrețe

Acum 4 ani am inceput sa dansez tango. Nu e de wow. Pauzele dese din ultimii 2 ani mi-au oprit evolutia si inca revin asupra lucrurilor de baza. Dar nu despre asta voiam sa vorbesc, ci despre altceva: atingere si tandrete.

Cand am inceput sa dansez, eram ca o scandura cand ma imbratisa cineva. Si, exceptie facand doar partenerul de viata, eu nu as fi.imbratisat pe nimeni strans. Nici macar pe sora mea sau pe mama. Nu pentru ca nu mi-s dragi, ci pentru ca nu eram obișnuită cu aceasta forma de manifestare a afectiunii.

Azi pot sa imbratisez si un necunoscut si nu ma tem. Si o fac pentru ca intre mine si restul lumii a mai căzut o bariera, aceea care imi spunea ca eu sunt eu si ceilalti sunt straini. Nu, cand mi-e drag cineva, doar si dintr-o simpla privire, nu imi mai este strain.

Mai am foarte multe de invatat de la tango. Si multe bariere de depasit. Dar tot mi se pare minunat sa ajungi sa-ti poti manifesta liber tandretea si nevoia de contact. Si pentru ca in seara asta mi-a placut Paler cu ce spunea despre iubire, cred ca a impartasi fizic tandretea este tot atat de eliberator si profund ca a-ti mărturisi iubirea. Sa va imbratisati si fiti tandri!

tango-traire-simtire-embrace

Dansezi tango toată viața

Personal, ma simteam ca un urs dansator, greoi in miscari si lipsit de gratie, dar totusi mare (prin statura mea) si protector cu femeia pe care o tineam in imbratisare. In primul rand, sunt pe cale sa invat sa merg drept, fara ezitari, picior pe langa picior. Pare ceva simplu, dar nu este.

Acum incep sa am momente de “gratie”, in care devin imponderabil, fluid, elegant in miscari. Am invatat sa “simt” partenera, sa invat sa imi controlez (cat de cat) ezitarile, sa imi “calculez” in avans pasii, dar cel mai important, sunt pe cale sa invat arta subtila a transmiterii “impulsului” corect al intentiei miscarii catre follower, lucrul cel mai important in tango.

Spun asta pentru ca secretul magiei tangoului este uluitoarea sincronizare dintre cei doi dansatori, spontaneitatea de care dau dovada, in conditiile in care nici o interpretare (chiar a aceleiasi melodii, de catre aceiasi parteneri) nu seamana cu alta, nefiind nimic programat, prestabilit.

Am ajuns la acest moment in etapa in care invat cu adevarat sa ASCULT muzica de tango, sa descifrez pulsul secret al tangoului, ce marcheaza pasii dansatorilor. Este un drum pe care mi-l doresc sa nu se sfarseasca niciodata. Am simtit de la inceput ca daca te “imbolnavesti” de tango, daca te “contamineaza” magia lui, va ramane cu tine toata viata.

tango-embrace

Tango - bucuria de a fi, curajul de a visa...

Am mai descoperit un spatiu de gratie, prezenta si simtire. Tango - un joc seducator si indraznet! In tango am intalnit linistea si emotia, exaltarea si abandonul, altfel decat mi-as fi inchipuit vreodata ca e posibil.

Unicitatea fiecarui cuplu, frumusetea pantofilor de dans, siluete de toate formele, atatea modalitati minunate de expresie! Tango - te scoate din anonimatul in care te invarti, fara vreo posibilitate de intoarcere, doar abandon, simtire si autenticitate.

Tango - un mod subtil de a-ti aduna fiinta pentru bucuria reintalnirii cu tine insuti si a impartasirii cu partenerul de dans. Fara reguli, doar simtire - cum spune un avid participant la petrecerile unde se danseaza tango, numite Milongas. In aparenta miscari simple, necesita ani de practica, dedicatie, supunere ritmului, insa si prezenta, golirea mintii de tabu-uri si temeri.

In tango te regasesti si te pierzi cu fiecare miscare, cu fiecare nota muzicala. Este meditatie in miscare. Aduce sanatatea trupului, mintii si a spiritului. Si, o data ce ai descoperit ca iti aduce atata bucurie, vei decide cu siguranta sa faci din asta un obicei bun.

Nunta Diana&Cristi-686